این پروژه ، مسابقه ای بود برای طراحی نمای ساختمانی که پلان آن طراحی و سازه آن ساخته شده بود هر چند که سعی ما همواره بر این بوده که در طراحی پروژه های نما، نیم نگاهی به پلان نیز داشته باشیم. به عنوان نمونه، به طور مثال در پروژه آپارتمانی منطقه آزاد انزلی عملا روند طراحی نما بر اساس ایجاد تغییراتی در پلان بود. اما در این پروژه که تعاونی اعضاء سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان بود ، دست ما برای انجام همه این تغییرات بسته بود.
پروژه هفت طبقه داشت. سه طبقه نخست کاربری تجاری داشت و چهار طبقه فوقانی، کاربری اداری داشتند. نخست بر آن شدیم که دو کاربری ساختمان را ، به وضوح در نما نمایش دهیم و با استفاده از بافت و رنگ ، این دو کابری را نسبت به هم شاخص سازیم.
اما وقتی که نگاهی به همسایگی و خط آسمان کردیم. و وضعیت قرار گیری پروژه در سایت را بررسی کردیم، رویکرد دیگری را در پیش گرفتیم. وقتی که به مسیرها اصلی و فرعی سایت نگاهی کردیم. متوجه شدیم که نماب اصلی ساختمان که ازا خیابان اصلی دیده میشود، صرفا یک دیوار است ! بله . در این پروژه نما جانبی، اهمیتی به مراتب بیشتر از نما اصلی داشت
در نهایت ، علی رغم محدودیت ها، تلاش کردیم کردیم که نما را نه در قالب یک اتفاق سه بعدی و حجمی ببینیم . نه یک پوسته دو بعدی که صرفا در یک جبهه
و در نهایت امر، از انجا که کاربری پروژه «تعاونی اعضاء سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان» بود، تلاش کردیم که نیم نگاهی به معماری بومی گیلان نیز داشته باشیم
در ابتدای امر، به ساختمان نگاه کردیم. بر آن شدیم که دو کاربری ساختمان را، به وضوح در نما نمایش دهیم و با استفاده از بافت و رنگ ، این دو کابری را نسبت به هم شاخص سازیم
در این مرحله، نگاهی به همسایگی و خط آسمان کردیم. آنچه که در مرحله قبل بدان رسیده بودیم را کوتاهتر کردیم. تا ارتفاع آن با همسایه، همسان شود.
در این مرحله به مسیرها اصلی و فرعی سایت نگاهی کردیم. از خیابان اصلی، بیشترین بخشی که از نمای ساختمان دیده میشود، صرفا یک دیوار است.
نمای جانبی اهمیتی به مراتب بیشتر از نما اصلی دارد. پس آنچه را که در مراحل قبل به شکل دو بعدی در سطح نما دیده بودیم، به حجم تبدیل کردیم.
در این مرحله نگاهی به دیگر زاویه دیدهای مهم کردیم:از خیابان دیلمان، صرفا نمای جانبی طبقه آخر پروژه دیده میشود.....
حجم ایجاد شده در مراحل قبل را تکثیر و تکرار کردیم.
در این مرحله، نگاهی به ورودی کردیم، برای خوانایی و دعوتکنندگی آن، حجم های ایجاد شده در مراحل قبل را تکثیر کردیم. بدین ترتیب، ساختار پروژه شکل گرفت.
در گام مرحله، از ساختمان و سایت فراتر رفتیم و به بسترپروژه یعنی گیلان نگاهی کردیم.... میخواستیم هویت ساختمان جدای از بستر آن نباشد. و فرم ها برگرفته از معماری گیلان باشد
ماسوله از کنار هم قرارگرفتن مدولها شکل گرفته: هر خانه یک مدول بزرگ مقیاس . ریتم ستون های چوبی و گیاهان نیم به عنوان مدول کوچک مقیاس
با توجه به موقعیت قرارگیری و جهتگیری ساختمان، به المان های عمودی نما اندکی زاویه داده ایم. تا جلو نور شرق تاحدی گرفته شود و نورجنوب مجال حضور داشته باشد.
همچنین با توجه به ارتباط داشتن پروژه با سازمان نظام مهندسی، زاویه دید به سمت آن ساختمان هدایت میشود .
و به توجه به این نکته که در روبروب پروژه، یک ساختمان نه چندان زیبا قرار گرفته است، با این ترتیب از دید به آن ساختمان همسایگی نیز، تا حدی کاسته میشود
در این پروژه دو متریال استفاده شده است: متریالی با حس و حال چوب. و متریالی با رنگ سفید روشن .(به این دلیلکه نمای جانبی پروژه هم اکنون در دست اجرا بوده و از ورق های سفید استفاده شده است) این متریال سفید، میتواند آجر سفید ، سنگ ، میکروسمنت و... باشد.
با توجه به بحث های مطرح شده و ارتباط این طرح با معماری بومی گیلان، نیاز داریم که حسوحال چوب را دریافت کنیم. طبیعتا بهرین انتخاب ممکنه ، خود چوب ( ترمووود ) است. اما با توجه به وضعیت اسفناک اقتصادی کشور، برای صرفه جویی میتوان از پنل بتنی طرح چوب و یا سرامیک طرحچوب استفادهکرد.
با توجه به پلان پروژه، دست ما برای طراحی این بخش باز نبود . ورودی پیاده صرفا شامل چند پله و جک معلول بود که مستقیما از خیابان شروع و به یک پاگرد و نهایتا راهرویی باریک ختم میشد. از آنجا که فضا ورودی یکی از مهمترین بخشهای ساختمان است، نیاز بود که به طریقی ، این فضا ورودی را بازتر و دعوتکننده تر کنیم .
با توجه به این نکته که ارتفاع سقف رمپ پارکینگ ، نسبتا زیاد بود. بخشی از این سقف را به عنوان باغچه و فلاورباکس استفاده کردیم. باغچه ای که شاید آرمانی و ایده ال نباشد. شاید برای نور گیری گیاهان نیاز به استفاده از لامپ فتوسنتز باشد ... ولی ارزشش را دارد!
. طراحی پلان توسط تیم ما انجام نشده است
. طراحی پلان توسط تیم ما انجام نشده است